Οι παραδοσιακές συνταγές της Ηπείρου φτιάχνονται εδώ και πολλά χρόνια με τα ίδια μυστικά που χαρίζουν μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε μπουκιά. Στείλτε μας τις ιδέες σας, τις γεύσεις που μαγειρεύετε εσείς και όλα αυτά θα έχουν μια θέση στην ιστοσελίδα του χωριού μας.
τραχανάς με μανιτάρια
Νηστίσιμος τραχανάς με μανιτάρια η σημερινή μας συνταγή... Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας μόλις τον δοκιμάσετε! Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα παρακάτω:
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά ξινό
- 6 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό)
- αλάτι, πιπέρι
- χυμό λεμονιού
- (προαιρετικά για όσους δεν νηστεύουν) τυρί τριμμένο
Φτιάξτε την σούπα όπως παρακάτω:
- Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή στη φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και μαυρίσει το σκόρδο.
- Ρίχνετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει τον τραχανά.
- Προσθέτετε αλατοπίπερο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 με 12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει ή σβολιάσει.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σερβίρετε με τριμμένο τυρί και χυμό λεμονιού.
κουνέλι με κόκκινο κρασί
Χειμώνιασε για τα καλά στο χωριό και ένα κυνήγι είναι ότι πρέπει γι' αυτές τις μέρες. Ετοιμάστε το όπως παρακάτω και πείτε μας τις εντυπώσεις σας από αυτή τη συνταγή. Θα χρειαστείτε:
παραδοσιακό γιαννιώτικο
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω των γιορτών ήρθε η ώρα να σας γλυκάνουμε. Γιαννιώτικο παραδοσιακό γλυκάκι λοιπόν για το οποίο θα χρειαστείτε:
τουρλού της φαντασίας
Τώρα που τελειώνει η νηστεία των Χριστουγέννων φτιάξτε ένα τουρλού λαχανικών που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
φασολάδα (για το κρύο)
Αυτές τις κρύες μέρες μια φασολάδα είναι ότι πρέπει για να μας ζεστάνει! Πάρτε τα παρακάτω υλικά και ετοιμάστε την:
κασόπιτα
Η Ήπειρος έχει αφήσει την δική της γευστική σφραγίδα σχεδόν σε κάθε πίτα που φτιάχνεται στην Ελλάδα και αυτό διότι οι πίτες αποτελούσαν πάντοτε μια ξεχωριστή επιλογή στο τραπέζι των χωριανών κάθε μεσημέρι. Έτσι κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς αυτή την ενότητα παρά με μια παραδοσιακή πίτα που φτιάχνεται και στις Πάδες.