Ταξιδεύοντας από τη Σμίξη προς την Κόνιτσα, θα συναντήσετε τα παρακάτω χωριά: Δίστρατο
ΔίστρατοΣε ύψος 1.200 μέτρων, στην πιο άγρια και όμορφη γωνιά της Βόρειας Πίνδου, κρυμμένο μέσα σε δάση σκιερά, συναντάμε το πρώτο χωριό, το Δίστρατο. Το χωριό ήταν έδρα της κοινότητας καθώς κατά την απογραφή του 2001 είχε 487 κατοίκους. Το group του χωριού στο facebook.
Άρματα
ΆρματαΤο επόμενο χωριό είναι τα Άρματα (η παλιά ονομασία ήταν Αρμάτοβα). Χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα είναι το δεύτερο κατά σειρά χωριό που κάηκε από τον Γερμανικό στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα χωριά της Λάκας. Το group του χωριού στο facebook.
Πάδες
ΠάδεςΤο χωριό Πάδες αποκαλούταν το "Αρχοντοχώρι" της Λάκας του Αώου καθώς παλιότερα εκεί υπήρχε η μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα της περιοχής και οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν οικονομικά εύρωστοι. Το group μας στο facebook.
Παλαιοσέλλι
ΠαλεοσέλλιΤο Παλαιοσέλλι αποτελεί εστία ενδιαφέροντος χάρη στην μοναδικότητα του φυσικού πλούτου που διαθέτει και στα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί (1940-1945). Επίσης διαθέτει 2 καταφύγια στο βουνό που είναι ιδανικά για ορειβάτες. Το χωριό διαθέτει δύο group στο facebook που θα τα βρείτε εδώ και εδώ.
Ελεύθερο
ΕλεύθεροΤο χωριό Ελεύθερο βρίσκεται 19χλμ. μακριά από την Κόνιτσα, στην πλαγιά του ιστορικού υψώματος "Κλέφτης". Σύμφωνα με την παράδοση κατοικήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Το group του χωριού στο facebook.
Λάκα σημαίνει ξέφωτο, κατά συνέπεια φωτεινό μέρος, και κατ' επέκταση ίσιωμα. Τα χωριά αυτά κατοικήθηκαν από πολύ παλιά γύρω από τον ποταμό Αώο ο οποίος αποτέλεσε πηγή ζωής για τους πρώτους κατοίκους των περιοχών.
   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"