παραδοσιακό γιαννιώτικο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
  1. 1 πακέτο κανταΐφι 450 γρ.
  2. 1 πακέτο φύλλο 450 γρ.
  3. 500 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:

  1. 400 γρ. καρύδια κοπανισμένα
  2. 200 γρ. φουντούκια τριμμένα σε σκόνη
  3. 200 γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
  4. 2 κουταλιές ζάχαρη
  5. 2 κουταλιές φρυγανιά
  6. 3 βανίλιες
  7. 2 κουταλάκια κανέλα

Για το σιρόπι:

  1. 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  2. 6 φλιτζάνια νερό
  3. 200 γρ. γλυκόζη
  4. 2 βανίλιες
  5. 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτελέστε τη συνταγή όπως φαίνεται παρακάτω:

  • Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το χυμό λεμονιού) για 15 λεπτά. Μόλις βράσει το σιρόπι αποσύρετε από τη φωτιά και βάζετε το χυμό λεμονιού.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  • Παίρνετε μια μεγάλη λεκάνη και ξεμαλλιάζετε το κανταΐφι.
  • Φτιάχνετε τη γέμιση για το γλυκό βάζοντας όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύετε.
  • Παίρνετε 2 ή 3 φύλλα μαζί, τα βουτυρώνετε ελαφρώς με ένα πινέλο και βάζετε στην άκρη του φύλλου από την στενή πλευρά το κανταΐφι.
  • Πάνω από το κανταΐφι ρίχνετε τη γέμιση για το γιαννιώτικο και τυλίγετε σε ρολό, προσεκτικά από τη στενή πλευρά του φύλλου.
  • Φτιάχνετε ένα στενόμακρο ρολό και κόβετε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζετε μέσα σε ένα βουτυρωμένο ταψί, δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους.
  • Βουτυρώνετε από πάνω με μπόλικο βούτυρο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, για περίπου 1 ώρα.
  • Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ρίχνετε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σιροπιαστεί για 15 λεπτά.
  • Το γυρνάτε από την άλλη έτσι ώστε να σιροπιαστεί και από τις 2 πλευρές.
  • Όταν περάσει και το άλλο 15λεπτο, τότε το γυρνάτε στην σωστή πλευρά και αφήνετε να ρουφήξει όλο το σιρόπι. Τα συντηρείτε εκτός ψυγείου.

Μπορείτε στη γέμιση να βάλετε μόνο καρύδια. Επίσης θα ήταν ωραία αν τα τυλίξετε με 2 έως 4 φύλλα, ανάλογα πως το θέλετε. Τα σιροπιαστά όσο κάθονται γίνονται πιο νόστιμα. Αν σιροπιάσετε το γλυκό με ζεστό σιρόπι τότε θα σας λασπώσει.

   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"