ΟΣύλλογός μας, διοργανώνει κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας με τη συμμετοχή εκατοντάδων Παδιωτών από τη Λάρισα, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα και αλλού. Σ’ αυτή την εκδήλωση γίνεται η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, καθώς και πλούσια λαχειοφόρος, με δώρα που προσφέρουν πολλοί φίλοι των Παδιωτών. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται είναι αυτονόητο, πως επιστρέφουν με μορφή έργων στο χωριό μας. Τα έργα αυτά έχουν σχέση με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των λίγων «φανατικών» Παδιωτών που επιμένουν σε πείσμα των καιρών να μένουν στο χωριό μας. Την εκδήλωση πλαισιώνει κάθε φορά παραδοσιακή ηπειρώτικη ορχήστρα.

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, διοργανώνεται μετάβαση στο χωριό μας, όπου λαμβάνουν χώρα αρκετές εκδηλώσεις όπως είναι το κάψιμο της «πουάρκας» το μαγείρεμα και η διάθεση σε όλους παραδοσιακής φασολάδας, το πέταγμα του αετού κ.ά.

Το Πάσχα αρκετοί είναι εκείνοι που μετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, καθώς και στην περιφορά του Επιταφίου, στην κεντρική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ανάσταση και στο παραδοσιακό σούβλισμα των αρνιών που γίνεται την Κυριακή του Πάσχα, με ιδιαίτερο μεράκι και πολύ κέφι. Αξίζει κανείς να κάνει Πάσχα στις ΠΑΔΕΣ!

Ημεγάλη γιορτή του χωριού μας, είναι ο Δεκαπενταύγουστος, όπου τιμάται η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πανηγυρίζει η ομώνυμη εκκλησία του χωριού μας. Την τρίτη ημέρα της Παναγίας, δηλαδή στις 17 Αυγούστου, γιορτάζει ο Σύλλογός μας. Από την παραμονή γίνεται αρτοκλασία και μεγάλος εσπερινός και την επομένη τελείται Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κονίτσης, με τη συμμετοχή πολλών αξιότιμων επισκεπτών από τα Ιωάννινα και την Κόνιτσα, όπως βέβαια και παρουσία εκατοντάδων Παδιωτών από όλα τα μέρη της γης. Μετά τη Θ. Λειτουργία τελείται μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των κεκοιμημένων συμπατριωτών μας και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο ηρώο της κοινότητας, όπου γίνεται επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά τους ιερούς αγώνες της Πατρίδος, με κατάθεση στεφάνων. Σε όλους τους παρευρισκόμενους ο Σύλλογος παραθέτει δεξίωση κάτω από τον πλάτανο του χωριού, όπου στη συνέχεια με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας ξεκινάει ο μεγάλος χορός. Στο τέλος της επιμνημόσυνης δέησης στο Ηρώο, οργανοπαίχτες παίζουν ένα παραδοσιακό μοιρολόι, μοναδικό σε όλη την περιοχή, που συνεγείρει όλους όσους το ακούνε.

Επίσης γίνεται ανάβαση στην κορυφή του Σμόλικα και στη Δρακόλιμνη ενώ προηγείται ένα ξεχωριστό αντάμωμα νέων από όλα τα χωριά της Λάκας του Αώου με ολονύχτιο γλέντι καθώς και υπαίθρια διανυχτέρευση σε ένα μοναδικό τοπίο, στους πρόποδες του Σμόλικα. Αξέχαστη εμπειρία για εσάς που θα βρεθείτε εκεί!

Μία από εκείνες τις ημέρες γίνονται αγώνες ανωμάλου δρόμου ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που βρίσκονται στο χωριό με απονομές επάθλων στους νικητές.

ΟΣύλλογός μας είναι αρωγός με οικονομική βοήθεια σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Κονίτσης καθώς και στο Γηροκομείο της Λάρισας.

Κατά διαστήματα πραγματοποιεί μικρές μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές ανά την Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, που σκοπεύουν στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των μελών του αλλά και στην οικονομική ενίσχυσή του.

Στην αρχή του χρόνου κυκλοφορεί και το ημερολόγιό μας που διατίθεται σε όλους αποκλειστικά για ενίσχυση του Συλλόγου μας.

   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"