Συνέβησαν στις Πάδες την περίοδο 1895-1905

 

Εισαγωγή επιμελητή

Είναι διαπιστωμένο ότι για τα μικρού και μεσαίου μεγέθους χωριά, όπως είναι και οι Πάδες, σπάνια βρίσκουμε κείμενα σε παλιές εφημερίδες, εκτός και συνέβη εκεί κάτι το συνταρακτικό που γνωστοποιήθηκε ευρέως και εξανάγκασε τις εκκλησιαστικές και πολιτικές Αρχές να ασκήσουν την εξουσία τους. Δυο τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα στο χωριό Πάδες· το πρώτο το 1896, λόγω ληστείας μετά φόνου στην οικία του προέδρου/μουχτάρη του χωριού από ληστές με μαυρισμένα πρόσωπα· το δεύτερο το 1904, εξ αιτίας της διχόνοιας «δια ασήμαντον αφορμήν» των εκκλησιαστικών εφόρων του χωριού. Σχετικά άρθρα γι’ αυτά τα γεγονότα δημοσιεύτηκα στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ που εκδιδόταν τότε στην Αθήνα, τα οποία, παρόλη την καθαρεύουσα γλώσσα τους, είναι αναγνώσιμα και κατανοητά και στη μονοτονική μορφή που καταχωρούνται πιο κάτω. Σκέφτηκα, μια και τα βρήκα, να τα αναδημοσιεύσω, γιατί αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας του χωριού και της επαρχίας μας.

Επειδή εκείνη την εποχή το ζήτημα των ρουμουνιζόντων ήταν στην κορύφωσή του σε ένια βλαχοχώρια, με ανοχή και υπόθαλψη από τις οθωμανικές Αρχές που εφάρμοζαν το βολικό γι’ αυτές «διαίρει και βασίλευε», η εφημερίδα αφήνει υπόνοια περί αυτού στο πρώτο άρθρο, ενώ στο δεύτερο ρητά γράφει και απεύχεται μήπως η διχόνοια «που κατατρέχει την Ελλάδα όσο μπορεί» [κατά τον Διον. Σολωμό] αποτελέσει λόγο για την παρέμβασή τους.

 

Αθήνα, 30-03-2020

Επιμέλεια και μεταγραφή: Θωμάς Β. Ζιώγας [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ]

   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"