Οι εκκλησίες του χωριού αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Αξίζει κανείς να τις επισκεφτεί για να δει από κοντά τις περίτεχνες τοιχογραφίες τους καθώς και τις παλιές εικόνες που υπάρχουν μέσα σε αυτές, ορισμένες από τις οποίες έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία.


 

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην είσοδό της, χτίστηκε κατά το έτος 1784 και είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κτίσμα σε σχήμα βασιλικής. Το ταβάνι και οι τοιχογραφίες του Ναού έγιναν κατά το έτος 1823. Το κοιμητήριο, έξω στο νεκροταφείο, έγινε τον Ιούνιο του 1888. Πολλοί ευσεβείς Παδίωτες συνέβαλαν κατά καιρούς στη συντήρηση και στον εξωραϊσμό της κεντρικής εκκλησίας. Από τα έσοδά της πληρωνόταν οι μισθοί των δασκάλων, γι’ αυτό και πολλοί χωριανοί αφιέρωσαν κτήματα και χρήματα σ’ αυτήν.


Παναγία του κάτω μαχαλά

Χτισμένη κάτω από τον δημόσιο δρόμο, κοντά στα τελευταία σπίτια του κάτω μαχαλά, είναι από τις παλιότερες εκκλησίες, ίσως και η πρώτη του χωριού. Εκτός από τις νεότερες εικόνες έχει και πολλές παλιές, όπως αυτή της Παναγίας της βρεφοκρατούσας και του Αγίου Δημητρίου που είναι εικόνες του 16ου ή 17ου αιώνα. Το σημερινό κτήριο έγινε γύρω στα 1938. Όλες οι νεότερες εικόνες φτιάχτηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 1908 και 1910, ενώ είναι έργα της ίδιας τεχνοτροπίας, μάλλον Σαμαρινέων ζωγράφων.


Άγιος Δημήτριος

Είναι χτισμένη σε ένα μικρό γραφικό ύψωμα στα ανατολικά του χωριού. Είναι παλιά εκκλησία που ανακαινίσθηκε στα τέλη 19ου αιώνα. Έχει δύο παλιές εικόνες του 16ου – 17ου αιώνα, αυτές της Παναγίας με τον μικρό Χριστό και του Άγιου Δημητρίου. Όλες οι νεότερες εικόνες είναι αγιογραφημένες μεταξύ 1900 και 1901, της ίδιας τεχνοτροπίας.


Προφήτης Ηλίας

Το παλιό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε ένα ύψωμα, στα νότια του χωριού και περιβάλλεται από πεύκα και βελανιδιές. Εκεί γινόταν και γίνεται ακόμα το ομώνυμο πανηγύρι στις 20 Ιουλίου.


Αγία Παρασκευή

Ο πρώτος Ναός ήταν χτισμένος έξω από την σημερινή Αγία Παρασκευή, στην τοποθεσία που βρίσκεται το σημερινό εικονοστάσι - Αγία Τράπεζα. Τα παλιότερα χρόνια η Αγία Παρασκευή ήταν μοναστήρι και μέχρι το 1879 είχε ηγούμενο. Ο σημερινός ναός ανεγέρθη το 1968 με δαπάνη του Ιωάννου Γ. Ρουπέλα στη μνήμη της μητέρας του Στεργιανής.


Άγιος Αθανάσιος

Παλιά εκκλησία που φέρει την επιγραφή «ΕΝ ΠΑΔΑΙΣ ΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1921». Είναι το τρίτο κατά σειρά κτίσμα, ενώ διακρίνονται τα ερείπια άλλων δύο προγενέστερων ναών που ανεγέρθησαν στην ίδια τοποθεσία (δυτικότερα του σημερινού ναού). Βρίσκεται στη βόρεια κορυφή του χωριού, το εξωκλήσι είναι πολύ γραφικό και πλαισιώνεται από αιωνόβια πεύκα και φλαμουριές. Από τις παλιές εικόνες ξεχωρίζει αυτή του Αγίου Αθανασίου (πιθανόν του 17ου αιώνα) και αρκετές μεταγενέστερες (1921 και μετά). Ο μπρούτζινος πολυέλαιος ήταν αφιέρωμα ενός Παδιώτη, αφού φέρει την επιγραφή «ΑΦΙΕΡ. Γ. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ 1928».


Άγιος Νικόλαος

Είναι παρεκκλήσι στα νοτιοδυτικά του χωριού, χτισμένο πάνω σε ύψωμα. Η εκκλησία είχε σχεδόν καταρρεύσει και ανεγέρθηκε ξανά από τους Γεώργιο και Δημήτριο Κυριάκη, στη μνήμη των γονέων τους και από τον Μαργαρίτη Ι. Κυριάκη, στη μνήμη του πατρός του. Η παλιότερη εικόνα που συναντάμε εκεί είναι ο Άγιος Νικόλαος, του 17ου αιώνα.


Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι

Βρίσκεται σε περίοπτη τοποθεσία, δίπλα στο δημόσιο δρόμο και στα δυτικά του χωριού. Χαρακτηριστική είναι η πελεκητή θύρα του ναού, ο οποίος χτίστηκε στις 15 Ιουνίου 1895. Λόγω φθορών στο οίκημα χρειάστηκε να ανακαινισθεί αργότερα. Χαρακτηριστικά του ναού είναι η εικόνα του Παντοκράτορα στο ταβάνι (αφιέρωμα και έργο της Παδιώτισας καλλιτέχνιδας Βούλας Μπίζου) και ο περίτεχνος, σκαλιστός δικέφαλος αετός, στο δάπεδο.

Χώροι λατρείας και προσευχής

   
   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"