φασολάδα (για το κρύο)
- 500 γρ. φασόλια χοντρά
- 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κλωνάρια σέλινο
- μισή κόκκινη πιπεριά
- 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 φλυτζάνι (του καφέ) ελαιόλαδο
- χυμό από μισό λεμονάκι
- 1 κουτάλι του γλυκού μπούκοβο
- μισό κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
- αλάτι
- πιπέρι
Η συνταγή είναι πολύ απλή και γρήγορη:
- Βάζετε από το βράδυ τα φασόλια σε νερό.
- Το πρωί ξεκινήστε το μαγείρεμα. Αφήστε τα φασόλια να πάρουν μια βράση και πετάξτε το πρώτο νερό.
- Μετά ξαναβάλτε τα φασόλια στην κατσαρόλα και ρίξτε βραστό νερό (για να βράσουν πιο γρήγορα).
- Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά, όλα εκτός από την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ και το χυμό λεμονιού.
- Στο τέλος ρίξτε και αυτά τα 3 υλικά που κρατήσατε.
- Παρακολουθήστε τα όσο βράζουν και αν τυχόν χρειαστεί συμπληρώστε νερό.
Το χύμο λεμονιού τον προσθέτουμε για να χυλώσει η φασολάδα.