κασόπιτα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 6
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η Κασόπιτα λοιπόν θέλει τα παρακάτω υλικά για να γίνει:

  1. 12 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  2. 1 αυγό
  3. γάλα (όσο πάρει για να γίνει αραιός χυλός, περίπου 600ml
  4. τριμμένη φέτα (όποια προτιμάτε εσείς)
  5. αλάτι
  6. ελαιόλαδο
  7. ελάχιστη μαργαρίνη για το ταψί

Για να την μαγειρέψετε, πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

    • Σε ένα μπολ θα βάλετε το αλεύρι με το αλάτι. Θα προσθέσετε το γάλα. Θα χτυπήσετε ελαφρώς το αυγό και θα το προσθέσετε.
    • Έπειτα θα ανακατέψετε με ένα σύρμα για να μην σας σβολιάσει. Ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά αραιός.
    • Θα αλείψετε το ταψί του φούρνου με λίγη μαργαρίνη και με λίγο λάδι. Την μαργαρίνη θα την βάλετε για να μην κολλήσει η πίτα.
    • Μετά ρίχνετε τον χυλό στο ταψί και το πασπαλίζεται με όση φέτα θέλετε εσείς. Από πάνω ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο.
    • Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο μέχρι να ψηθεί και να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Αυτό θα γίνει σε 1 ώρα περίπου.

Καλό είναι η φέτα να είναι τριμμένη σε χοντρά κομμάτια. Η πίτα πρέπει να βγει λεπτή, με τραγανή κρούστα πάνω-κάτω και με κρεμώδη υφή στη μέση. Τρώγεται εύκολα και την επόμενη μέρα, αλλά δεν είναι τόσο τραγανή όσο στην αρχή. Το ιδανικό είναι να την ψήσετε σε σινί, το οποίο είναι ένα στρογγυλό χαλκωματένιο ταψί που χρησιμοποιούν στα Γιάννενα και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποκλειστικά για το ψήσιμο της πίτας.

   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"