Χλωρίδα

Όσον αφορά την χλωρίδα της περιοχής, αυτή ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο, ξεκινώντας από τον ποταμό Αώο μέχρι και την κορυφή του Σμόλικα. Στην περιοχή γύρω από το ποτάμι θα συναντήσετε δάση από πλατάνια και ιτιές τα οποία προσφέρουν δυνατότητες αναψυχής και ξεκούρασης. Ανεβαίνοντας προς το χωριό μπορεί κανείς να δει ότι στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια υπήρχαν αμπελώνες οι οποίοι έδιναν τα σταφύλια για το εξαιρετικό κρασί της περιοχής μας.

Γύρω από το χωριό ευδοκιμεί μαύρη πεύκη και ελάτη και λίγο ψηλότερα, ανεβαίνοντας προς το Σμόλικα, θα συναντήσουμε και δάση λευκόδερμης πεύκης (ρόμπολου). Επίσης, συναντούμε και άλλα είδη σε μικρότερο βαθμό όπως κέδρους, βελανιδιές κ.α. Μέσα στο χωριό υπάρχουν πολλά μεμονωμένα καρποφόρα δέντρα ή θάμνοι όπως κρανιές, καρυδιές, κορομηλιές, δαμασκηνιές, βατομουριές, αχλαδιές, μηλιές και φουντουκιές που μας προσφέρουν, ανά εποχή, τους καρπούς τους, για να γευτούμε.

Για τους φυσιολάτρες και γνώστες των βοτάνων και των σπάνιων λουλουδιών, η περιοχή του Σμόλικα διατίθεται για την εξερεύνηση των σπάνιων αυτών ειδών, τα οποία είναι αμέτρητα, αλλά και των μανιταριών… αρκεί να τα αναζητήσετε την κατάλληλη εποχή. Χαρακτηριστικά ήδη είναι το βαλσαμόχορτο και το ευωδιαστό τσάι του βουνού.

Η μορφολογία του εδάφους έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Οι βοσκοί που έφερναν τα πρόβατα μέσα στο χωριό έχουν ανέβει στο Σμόλικα κι έτσι το χωριό έχει αποκτήσει μια διαφορετική όψη καθ' ότι δεν υπάρχει η χαμηλή βλάστηση στον κάτω μαχαλά.

   
   
© Πολιτιστικός, Ορειβατικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Παδιωτών "Ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ"